ISO 45000 AİLESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Çalışan güvenliğini iyileştirme, işyeri risklerini azaltma ve daha iyi, daha güvenli çalışma koşulları yaratma konusunda ciddi olan kuruluşlar için ISO 45001 vardır.
Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, her gün 7600'den fazla kişi işle ilgili kazalar veya hastalıklardan ölmektedir. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından oluşan bir ISO komitesi, her yıl yaklaşık üç milyon hayat kurtarma potansiyeli olan bir Uluslararası Standart geliştirmek için çalışmaya başladı. Diğer ISO yönetim sistemlerine benzer şekilde yapılandırılmış olan yaklaşım, ISO 14001 veya ISO 9001 gibi standartların kullanıcılarına aşina olacaktır. ISO 45001, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün OHSAS 18001 gibi bu alandaki daha önceki uluslararası standartların başarısı üzerine inşa edilmiştir.
ISO 45001:2018, bir iş sağlığı ve güvenliği (İSG) yönetim sistemi için gereklilikleri belirtir ve kuruluşların işle ilgili yaralanmaları ve hastalıkları önleyerek ve proaktif olarak iyileştirerek güvenli ve sağlıklı işyerleri sağlamalarını sağlamak için kullanımına rehberlik eder. İSG performansı.
ISO 45001:2018, iş sağlığı ve güvenliğini iyileştirmek, tehlikeleri ortadan kaldırmak ve İSG risklerini (sistem eksiklikleri dahil) en aza indirmek, İSG fırsatlarından yararlanmak ve İSG yönetimini ele almak için bir İSG yönetim sistemi kurmak, uygulamak ve sürdürmek isteyen tüm kuruluşlar için geçerlidir. Faaliyetleriyle ilgili sistem uygunsuzlukları.
ISO 45001:2018, bir kuruluşun İSG yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarına ulaşmasına yardımcı olur. Kuruluşun İSG politikasıyla tutarlı olarak, bir İSG yönetim sisteminin amaçlanan sonuçları şunları içerir:
- İSG performansının sürekli iyileştirilmesi;
- Yasal gerekliliklerin ve diğer gerekliliklerin yerine getirilmesi;
- İSG hedeflerine ulaşılması.
ISO 45001:2018, büyüklüğü, türü ve faaliyetleri ne olursa olsun tüm kuruluşlar için geçerlidir. Kuruluşun faaliyet gösterdiği bağlam ve çalışanlarının ve diğer ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri gibi faktörleri dikkate alarak kuruluşun kontrolü altındaki İSG risklerine uygulanabilir.
ISO 45001:2018, İSG performansı için belirli kriterler belirtmediği gibi, bir İSG yönetim sisteminin tasarımı hakkında da kuralcı değildir.
ISO 45001:2018, bir kuruluşun İSG yönetim sistemi aracılığıyla sağlık ve güvenliğin işçi sağlığı/esenliği gibi diğer yönlerini entegre etmesine olanak tanır.
ISO 45001:2018, işçilere ve diğer ilgili taraflara yönelik risklerin ötesinde, ürün güvenliği, mülk hasarı veya çevresel etkiler gibi konuları ele almaz.
ISO 45001:2018, iş sağlığı ve güvenliği yönetimini sistematik olarak iyileştirmek için kısmen veya tamamen kullanılabilir. Bununla birlikte, tüm gereklilikleri bir kuruluşun İSG yönetim sistemine dahil edilmedikçe ve hariç tutulmadan yerine getirilmedikçe, bu belgeye uygunluk iddiaları kabul edilemez.